Heb je het gevoel dat je vaak te laat in het proces betrokken wordt? Is nee zeggen, escaleren en grenzen aangeven lastig? Schiet je snel in de uitvoerende rol? Neemt je bestuurder niet altijd je advies over? Neem je je werk mee naar huis? Ben je als communicatieteam in positie? Blijft dat belangrijke strategische stuk steeds maar weer liggen? Overheerst de waan van de dag?

Als communicatieadviseur heb je natuurlijk de leukste baan van de wereld! Afwisselend, divers, energiek, onvoorspelbaar, nuttig en vaak snel resultaat. Je kunt een hele goede professional zijn en toch moeite hebben om met de juiste mensen in gesprek te komen in de organisatie om daar van invloed te zijn met je adviezen. Waarom lukt dat niet? Dat heeft vaak te maken met persoonlijk leiderschap, rolopvatting, autoriteit, een goede voorbereiding, omgevingsgerichtheid, politieke sensitiviteit en communicatievaardigheden.

De verhouding tussen organisatie en samenleving verandert en dus ook de rol van de communicatieprofessional. Er worden andere dingen van je gevraagd. De rol en taakverdeling tussen jou en de organisatie verandert. Hoe help jij de dialoog met de omgeving te ondersteunen en het relevante netwerk effectief te vergroten en aan te boren? Hoe begeleid je de beleidsmaker, projectleider of bestuurder in de veranderende rol van de overheid?

In dit leertraject staan we stil bij jouw (advies)rol als communicatieprofessional en hoe je aan de juiste tafels komt met jouw toegevoegde waarde. En nog beter; hoe kom je in positie dat je aan tafel gevraagd wordt en dat jouw rol onmisbaar is. Dat noemen wij Advieskunst!

Hoe gaan we te werk?

We gaan gericht met jouw leervraag aan de slag door middel van een persoonlijk intakegesprek. Vervolgens zoomen we in op jouw persoonlijke leiderschap, pro-activiteit, politieke sensitiviteit, netwerken binnen en buiten de organisatie en authenticiteit. Het bespreken en vastleggen van wederzijdse verwachtingen. Maar ook feedback geven en ontvangen, toepassen van verschillende adviesstijlen, verandermanagement en omgaan met lastige situaties komen aan bod. We bespreken je rolopvatting: welke taken zijn voor jou en welke taken liggen bij de opdrachtgever? We brengen jouw interne en externe netwerk in kaart en jouw positie in dat netwerk. Wat kun je zelf doen om hier een stevige positie in te verwerven? Tenslotte gaan we in op de vaardigheden. We bekijken jouw professionaliteit in gespreksvoering en advisering.

Aan het einde van deze driedaagse leergang sta je steviger in je adviesschoenen en weet je wat je moet doen om je adviespositie verder uit te bouwen en te versterken bij een veranderende rol van de overheid. Ook ontvang je het boek ‘Advieskunst’ van trainer Noëlle van der Hagen gratis.

Ook kun je je natuurlijk als team inschrijven. We zoomen dan ook in op het leren kennen van elkaars talenten en kwaliteiten. Gezamenlijk nemen we de positie en adviesrollen van het communicatieteam onder de loep.

Boek Advieskunst – De interne adviseur in positie

 

“Een warme aanbeveling voor deze training. Dankzij deze training heb ik mijn professionele zelf een stuk beter leren kennen en is de kiem is gelegd voor een frisse start van mijn werk bij de RUD.”

Mireille Sennef
Communicatieadviseur RUD Utrecht

details

data
  kosten
  €1950,- inclusief btw (met gratis boek Advieskunst) Incompany op aanvraag
  locatie
  Delft
  trainer(s)
  Esther Holster & Noëlle van der Hagen
  materiaal
  inbegrepen
  lunch
  inbegrepen
  Incl. intakegesprek
  Groepsgrootte
  maximaal 12 deelnemers