Heel gemeente Maassluis omgevingsbewust aan het werk

Maassluis verandert en wil graag dat alle medewerkers en bestuurders omgevingsbewust leren werken. De gemeente Maassluis maakt een organisatieontwikkeling door; de structuur van de organisatie verandert en stelt nieuwe eisen aan medewerkers. Het contact met de omgeving gaat een belangrijkere rol spelen. Publiec heeft een op maat gemaakt traject ontwikkeld zodat omgevingsbewust werken (Factor-C) een ‘mindset’ van iedere medewerker is. Het gaat om alle medewerkers met diverse functies en opleidingsniveaus. Van handhaver tot raadslid, van wethouder tot papierprikker, iedereen doet mee. De organisatie brede kick-off op 16 mei 2019 was een groot succes.

Naast het verzorgen van de trainingen zorgt Publiec er samen met de gemeente Maassluis voor dat het geleerde geborgd wordt en dat er een ‘mindset’ ontstaat. Alle medewerkers leren we door de bril van ‘omgevingsbewust werken’ te kijken. Zij hebben besef én instrumenten en handvatten nodig om zo ‘de omgeving actiever op te zoeken en er mee samen te werken’. Het is de bedoeling dat de interne dialoog ontstaat en dat er meer integraal gewerkt wordt. Daarnaast is het van belang dat de bestuurders en opdrachtgevers kunnen sturen op omgevingsbewust werken. Om dit te realiseren neemt de gemeente een jaar lang te tijd.

We zijn gestart met een begeleidingsgroep, die bestaat uit een groep mensen die een dwarsdoorsnede van de organisatie representeren. Zij denken mee over het trainingstraject, de interne communicatie en de implementatie en borging. Publiec zit deze groep voor en bedenkt passende vormen om het gewenste doel met hen te bereiken.

Tijdens de kick-off op 16 mei 2019 hebben alle medewerkers alvast kunnen proeven aan omgevingsbewust werken. Na de plenaire aftrap door Esther Holster van Publiec konden de medewerkers meedoen aan verschillende workshops. Zo was er een proeverij Factor-C, waar de deelnemers kennis maakten met Factor-C. Wat is het? Hoe werkt het? En wat kun je ermee in de dagelijkse praktijk. In de workshop ‘Een kijkje in de keuken van…’ werden ervaringen gedeeld van mensen vanuit andere gemeenten die al omgevingsbewust werken. Bij de workshop ‘Op Safari’ werd kennisgemaakt met de doelgroepen van de gemeente Maassluis. In kleine groepen gingen de deelnemers de straat op om in gesprek te gaan met bewoners over ‘participatie en communicatie’. Onze trainingsacteur deed een workshop waarin gesproken werd over de dagelijkse gesprekken en diverse gesprekstechnieken.

Na de zomer start het op maat gemaakte trainingsaanbod voor beleidsmakers, projectleiders, griffie en het communicatieteam, uitvoerenden van het Stadsbedrijf en intern. Ook leren we de Factor-C methode te faciliteren en gaan we met masterclasses aan de slag met de gemeenteraad, Concern Management en Burgemeester en Wethouders.

 


Publiec helpt overheidsorganisaties al meer dan 13 jaar om meer omgevingsbewust te werken en is specialist in het toepassen van Factor-C. Wij zijn van mening dat communicatief beleid vaak beter beleid oplevert, omdat kennis en kunde van de mensen in de omgeving optimaal is benut en/of er draagvlak voor de beslissingen is ontstaan. Sterker nog: soms zijn mensen dan bereid om een ‘stukje beleid’ van de gemeente over te nemen. Daar hebben we inmiddels heel veel voorbeelden van gezien.

Onze opdrachtgevers

Wij hebben voor verschillende gemeenten, waterschappen, provincies, onderwijsinstellingen, uitvoeringsorganisaties en overheidsinstellingen door heel Nederland mooie projecten gerealiseerd. Een kleine greep uit onze opdrachtgevers: