Audit bewonersparticipatie
Audit bewonersparticipatie; aan welke knoppen moeten we de komende tijd draaien?
Waar staat uw organisatie als het gaat om bewonersparticipatie en initiatieven? Met een audit door Publiec voorkomt u dat u nieuw beleid of een visie opstelt, terwijl dat niet nodig is. Uw beleid staat vaak wel goed op papier (fase Richten). Het komt soms nog onvoldoende van het papier af. De vraag is dan of de organisatie er niet voldoende op ingericht (fase Inrichten) of hebben de medewerkers niet voldoende in handen om het goed te doen (fase Verrichten). Zijn werkwijzen nog niet geborgd of kan de sturing erop beter?
Een audit helpt om te bepalen waar uw organisatie staat en wat er nodig is om te voldoen aan de wetten zoals Omgevingswet of ‘Wet versterking participatie op decentraal niveau‘, WMO of uw ambities reiken verder. Dan hebben we het nog niet eens over de externe omgeving.
Publiec heeft een audit ontwikkeld om organisaties te helpen om de stand van zaken in kaart te brengen en met elkaar te bepalen aan ‘welke knoppen’ er de komende tijd gedraaid moet worden om tot een participatieve organisatie te komen.
Het ‘Participatiehuis’ is daarbij het uitgangspunt. Binnen het participatiehuis onderscheiden we drie fasen: ‘Richten – Inrichten – Verrichten’ binnen de vier zuilen (die aansluiten bij ons Cascademodel). Uit de audit komt naar voren waar de organisatie, het bestuur (en soms ook de bewoners) staan en waarop ingezet moet/kan worden.
Audit in uitvoering
Publiec gaat in gesprek o.a. met diverse stakeholders in de organisatie en met het bestuur, doet deskresearch en gaat, als dat nodig blijkt met bewoners/ondernemers in gesprek. Met de gesprekken brengen we in kaart waar uw organisatie staat als in alle kamers van het participatiehuis. Met als resultaat een verbeteragenda. Daar kunt u mee aan de slag om participatiebeleid of de visie van het papier naar de realiteit te brengen.