De kracht van de voorbereiding

In de rubriek De Fotodetective uit de Volkskrant van donderdag 25 januari besteedde Hans Aarsman aandacht aan deze bijzondere opstelling van zestig CEO’s inclusief Volodymyr Zelensky en Ursala von der Leyen.

“De bedoeling zal zijn geweest om deze sessie, de sfeer van een onderonsje te geven. Niet een paar kopstukken op een podium achter tafels, en de rest braaf luisteren in de zaal. Geen hiërarchie, iedere ceo die in Ukraine wil investeren, moet het gevoel krijgen dat-ie ertoe doet.”

De opstelling, de agenda, de opbouw, de werkvorm(en), de duur, de deelnemers, alles tijdens een ontmoeting, staat ten dienste van het gewenste resultaat. En voor het behalen van het gewenste resultaat bouw je aan een eigen sessie-ontwerp, voorafgegaan door een gedegen intake met jouw opdrachtgever. Wat moet het opleveren? Wanneer is hij/zij tevreden?

In de training Faciliteren komen al deze zaken aan de orde. Je verdiept je in nut en noodzaak van de intake en vertrekt met een vragenlijst voor je eerstvolgende oriënterende gesprek met een opdrachtgever. Je leert hoe je een sessieplan ontwerpt en aandacht hebt voor bijkomende praktische zaken. Hoe je uit een groep haalt wat erin zit en over jouw rol als facilitator. Hoe sta jij voor een groep? Hoe weet je welke denkvoorkeuren aanwezig zijn? Ook buig je je over wat te doen met de opbrengst en het organiseren van een vervolg. Wie informeert wie, wanneer?

Hoe we dit doen? We gebruiken hiervoor het zogenaamde ervaringsleren van Kolb: een cyclisch proces van ervaren, reflecteren, conceptualiseren en experimenteren. Je gaat dus hands-on aan de slag en we bieden je de veilige omgeving om dit te kunnen doen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat je als facilitator allemaal doet? Kijk dan eens naar dit filmpje over de rollen architect, piloot en gids én meld je aan voor de training Faciliteren van inspirerende sessies en bijeenkomsten via www.publiec.nl