‘Faciliteren van inspirerende (online) sessies en bijeenkomsten’

‘Deze training biedt je inzicht, handvatten, inspiratie en houvast en maakt je werk echt leuker!
Je leert echt uit de groep te halen wat er qua kennis en kunde in zit!’

Ben jij communicatieprofessional of projectleider en wil je leren hoe je bijeenkomsten ontwerpt en begeleidt, waar alle deelnemers een actieve inbreng hebben en verantwoordelijkheid delen voor het eindresultaat? Of hoe je van een (online) vergadering een inspirerende werksessie maakt? Deze training leert je hoe je dat op een professionele en zorgvuldige manier aanpakt. De leergang is compact, praktisch en heeft zich bewezen in de praktijk.

Voor veel professionals is het werken met groepen een nieuw en spannend terrein. Er komt veel bij kijken. Het begint met een goede intake met de opdrachtgever, op zoek naar de vraag achter de vraag. Wat is jouw eigen denk- en leervoorkeur? Hoe sluit je aan op anderen? Hoe ontwerp je een passend programma met een goede ‘sessieflow’ en haal je uit de groep wat er in zit? Hoe ga jij om met gedoe, weerstand en energie in de groep? Veel vragen, waar de training Faciliteren je concrete handreikingen voor biedt. Door te oefenen en te reflecteren ga je zelf ervaren wat voor jou werkt.

Na deze training kun je sessies ontwikkelen en begeleiden, zowel voor interne collega’s, bewoners en ondernemers of met bijvoorbeeld partners.

 

Wat leer je?

  • Je leert hoe je een (online) bijeenkomst zorgvuldig ontwerpt, voorbereidt en begeleidt.
  • Je weet na deze training welke (online) werkvormen en (digitale) tools je wanneer kiest, aansluitend bij denkvoorkeuren van de deelnemers van de sessies.
  • Je krijgt inzicht in je rol als facilitator, en kent je sterke kanten en valkuilen.
  • Je leert omgaan met spanning, weerstand en de energie van de groep.
  • Je kent het belang van een goede afronding van een bijeenkomst en weet hoe je dat doet.

Voor wie is de training bedoeld?
Communicatiemedewerkers, communicatieadviseurs, beleidsmakers, projectleiders of bijvoorbeeld gebiedsmanagers of collega’s van HRM. Kennis van Factor-C is fijn, maar geen must. Publiec verzorgt deze training op individuele inschrijving maar ook incompany.

Wat is de inhoud van de training?
De theorie & kennismaken met tools
Dag één en twee staan  voor een deel in het teken van de theorie; hierbij gebruik je het digitale inspiratie- en werkboek dat elke deelnemer krijgt. Deze dag gaan we natuurlijk ook oefenen! De fases die bij een sessie horen: verkennen,voorbereiden, faciliteren en vastleggen komen aan bod. Je maakt kennis en oefent met tools die je online, hybride of offline kunt gebruiken. Je leert over contact maken met de groep en omgaan met weerstand en energie in de groep. Na deze dag krijg je een opdracht mee voor dag
De doedag
Dag drie is de Doedag. Je oefent met faciliteren: in groepjes bereid je voorafgaand aan dag twee een deel van een sessie voor (dat kan een Factor-C sessie zijn), die je met de groep als deelnemers uitvoert. Je bent deze dag aan het faciliteren én als de groep eerder Factor-C heeft gevolgd, dan doorloop alle stappen van Factor-C nog een keer.

Wil je de training incompany volgen?
Deze training verzorgen we op verzoek ook op maat voor je eigen organisatie, vaak als vervolg op een Factor-C leertraject. We bieden de training ook aan mensen die Factor-C niet kennen, dan bouwen we de training iets anders op. We leren niet alleen de communicatieafdeling hoe ze kunnen faciliteren met Factor-C, maar betrekken daar vaak ook andere collega’s bij. Bijvoorbeeld medewerkers die al vaak bijeenkomsten begeleiden, zoals projectleiders, wijkmanagers, gebiedsmanagers, HRM-collega’s en beleidsmakers. Hierdoor ontstaat vaak een grote groep ‘de facilitatorspool’. Zij kunnen diverse sessies met collega’s, bewoners en bijvoorbeeld partners ontwikkelen en begeleiden.

 

details

data
  • 30 Maart '23,
    20 April '23,
    4 Mei '23
Trainer
Lorraine de Ploeg en/of Esther Holster
Kosten (incl. lunch)
€ 1.695,-
Locatie
Delft
Tijden
9.30-17.00 uur