Leergang (online) Faciliteren van inspirerende sessies en bijeenkomsten biedt je inzicht, handvaten, inspiratie en houvast

Werken met groepen kan krachtig zijn. Maar hoe pak je dat op een professionele en zorgvuldige manier aan? Hoe zorg je voor een inspirerende (online) bijeenkomst met een afgestemd resultaat? Welke werkvormen kies je en hoe sluiten die aan op de denkvoorkeuren van de deelnemers aan de bijeenkomst? Wie ben jij en wat betekent dat voor je rol als facilitator? De Leergang (Online)Faciliteren biedt je inzicht, inspiratie en houvast.

Voor veel professionals is het werken met groepen een nieuw en spannend terrein. Er komt ook veel bij kijken, zoals een goede intake met de opdrachtgever doen, waar je ook de vraag onder vraag naar boven haalt. Maar ook een passend programma ontwerpen met een goede ‘sessieflow’, uit de groep halen wat er in zit en omgaan met gedoe in de groep. En weten welke proces je gaat faciliteren, dat verschilt en dat vraagt een andere manier van ‘aanvliegen’.
Het vraagt ook dat je jezelf kent en bewust omgaat met je rol als facilitator (en dus niet gaan adviseren). En dan stevig voor de groep staan en weten wat jouw sterke kant is en hoe je omgaat met bijvoorbeeld spanning. Daarbij is het van belang om passende (online)werkvormen te selecteren, die het gewenste resultaat binnen de gestelde tijd helpen te behalen. De leergang (Online-)Faciliteren biedt je volop momenten om op deze zaken aan de slag te gaan. Je oefent (online) voor de groep en onderzoekt samen hoe je van een saaie (online-)vergadering een inspirerende werksessie kunt maken of hoe je een goede sessie begeleidt met een integrale groep die een bepaald resultaat willen behalen. En natuurlijk staan we stil bij de ‘goede afronding’!

Tijdens leergang zelf een (online-) bijeenkomst ontwerpen én begeleiden

Belangrijk bij faciliteren is dat je ‘vlieguren’ maakt; het vaak doet en werkendeweg vertrouwen opbouwt. De leergang biedt weliswaar een stevige steun, maar het echte leer-werk vindt dus plaats in jouw werkpraktijk. We vragen je daarom tijdens de leergang om in je werk een echte bijeenkomst te ontwerpen op basis van een bouwplan dat we je ter beschikking stellen én in de periode van de leergang een (online-)bijeenkomst te begeleiden in jouw organisatie. Natuurlijk krijg je daarbij volop ondersteuning. En als er meerdere momenten in je werk zijn om te oefenen, is dat natuurlijk nog effectiever.

In company ook mogelijk

Deze leergang verzorgen we op verzoek ook op maat voor je eigen organisatie, vaak als vervolg op een Factor-C leertraject (dat is geen must). We leren niet alleen de communicatieafdeling hoe ze kunnen faciliteren met Factor-C, maar betrekken daar vaak ook andere collega’s bij. Bijvoorbeeld medewerkers die al vaak bijeenkomsten begeleiden, zoals projectleiders wijkmanagers en beleidsmakers. Hierdoor ontstaat vaak een grote groep ‘interne ambassadeurs’ voor Factor-C.

 

Wil je in jouw organisatie aan de slag als facilitator, maar weet je niet of je dat wel wilt en kunt? Dan is de verkennende training Leren Faciliteren iets voor jou.

 

 

 

details

data
 • 11 November '21,
  9 & 16 December '21
 • 24 Maart '22,
  7 & 21 April '22
 • 15 & 29 September '22,
  13 Oktober '22
 • 10 & 24 November '22,
  8 December '22
Op locatie in Delft van 9.30 - 16.30 uur
Kosten: € 1.695,- incl. BTW (incl. lunch en intake)
Trainer(s)
Esther Holster en Lorraine de Ploeg
Materiaal
Digitaal inspiratie- en werkboek inbegrepen
Korting
als je basistraining Factor-C hebt gevolgd zijn de kosten € 1.545,-