Training ‘Waan van de dag’ Rijkswaterstaat

Met het team communicatie van Rijkswaterstaat Verkeer- en Watermanagement gingen we in op de ‘Waan van de dag’. Het team ervaarde in eerste instantie de waan van de dag als positief: “het is dynamisch, het geeft een kick “, maar ook “het voelt als een steen aan het been”. En die ‘steen’ bleek in de loop van de dag veel groter te zijn en veel energie te kosten. Er zijn binnen het team diverse factoren die de waan van de dag aanmoedigen. Als afdeling externe communicatie en perswoordvoering worden zij flink geleefd door de waan van de dag, of dit wordt in ieder geval zo beleefd.

De ‘Waan van de dag’ was in het middagdeel van de teamdag in Fort De Batterijen in Nieuwegein, een prachtige locatie midden in de natuur. Tijdens de workshop ‘Waan van de dag’ onderzochten we wat er prettig aan is en waar het storend is. Zo werd onder andere aangegeven dat je als woordvoerder nooit weet hoe je dag eruitziet. “De afwisseling is heel leuk, het maakt je dag dynamisch. Minder leuk is dat we vaak af moeten stemmen over de inhoud van bepaalde dossiers en dat we soms in tijdnood komen. En daarnaast komen lopende projecten soms in de knel” Een ander deelnemer gaf aan: “Soms baal ik wel van de waan van de dag, dan denk ik wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag?”

De groep is aan de slag gegaan met trendkaarten waarmee ze met elkaar in gesprek gingen over hoe de organisatie omgaat met de trend en wat ze als team communicatie hiervoor nodig hebben. Maar vooral ook welke nieuwe acties ze kunnen ondernemen. Er zijn handreikingen aangeboden en voorbeelden aangereikt hoe meer koers in het dagelijkse werk te houden. We hebben stil gestaan hoe je thema’s samen met de organisatie kunt benoemen en ‘in de etalage’ kunt zetten en wat het betekent als je ‘thema’ in de ‘winkelvoorraad’ en in de ‘het magazijn’ hebt staan. We eindigden met te bepalen: ‘wat doen we een onsje minder?’, ‘is het onze rol of die van een ander (en hebben we een opdrachtgever)?’, ‘wat kan efficiënter?’ en: ‘waar stoppen we mee?’.

  

Aan het einde van de workshop was het team geïnspireerd en zijn er acties benoemd waar het team mee aan de slag zou willen om meer grip te hebben op de waan van de dag.

“Als coördinator zag ik dat we vaak opgeslokt worden door het hier en nu en altijd aan-staan, waardoor projecten of thema’s minder aan bod of zelfs in de knel komen. Door deze workshop zien we dat we veel meer onze rol en positie in kunnen nemen. Wij kijken met veel plezier terug op de dag. We hebben aan het middagprogramma met de workshop Waan van de dag veel gehad en gaan er zeker een vervolg aan geven.”

Debby van Slegtenhorst
Coördinator Externe Communicatie/Woordvoerder

Onze opdrachtgevers

Wij hebben voor verschillende gemeenten, waterschappen, provincies, onderwijsinstellingen, uitvoeringsorganisaties en overheidsinstellingen door heel Nederland mooie projecten gerealiseerd. Een kleine greep uit onze opdrachtgevers: