Eerste hulp bij online participeren

Op 15 mei volgde ik een webinar uit een interessante reeks van Democratie in Actie (onderdeel van lokale-democratie.nl). Centraal stond dit keer de vraag:

Aan de slag met digitale inspraak en participatie in Coronatijd. Wat kunt u leren van andere organisaties die al ervaringen hebben opgedaan, om snel aan de slag te kunnen gaan?

Van de deelnemers (150) oriënteert 55% zich op digitale participatie en 25% doet ervaring op met nieuwe middelen. Je staat er dus niet alleen voor!

Digitale participatie

Veel gemeenten waren eerder ook al bezig met vormen van digitale participatie, maar Corona versnelt en versterkt de vraag om hiermee te werken. Er is behoefte aan inspiratie, onderlinge kennisdeling en ondersteuning. Ook bij de inzet van online techniek en tools start je altijd met nadenken over (de waarden van) de deelnemers, de meerdere niveaus van participatie om zo te komen tot de inrichting van een passend proces. Dit lijkt misschien een open deur, maar is voor velen nog best ingewikkeld.

Want hoe doe je dat? Hoe borg je de toegankelijkheid? Hoe neem je iedereen inclusief de gemeenteraad hierin mee? Hoe zorg je voor de ideale mix, want online kan niet zonder offline. En waar kan je terecht voor de broodnodige hulp?

Hieronder som ik een aantal hulplijntjes op. De komende tijd gaat het erom dat we veel experimenteren, leren en onze ervaringen delen. Dus doe er je voordeel mee en deel!

Inspiratiegids

Handreiking inspiratiegids digitale participatie: tips, best practices en een overzicht van digitale tools, waarbij de niveaus (transparantie, inspraak en meebeslissen) de leidraad zijn. Als je deze gids doorbladert, heb je een beter beeld van digitale participatie in de praktijk, welke middelen je kan inzetten, hoe je dat doet en waar je rekening mee moeten houden.

THiNK!-app

De THiNK!-app van het digitaal leerhuis van de VPNG: de app bestaat uit 3 onderdelen: THiNK! consistent, twice en tools. En helpt bij inrichten van het proces op strategisch, tactische en operationeel niveau. Dit is niet alleen super handig voor projectleiders, programmamanagers en strategen, maar ook zeer relevant voor bestuursadviseurs en griffiers.

Open source platformen

Open source participatieplatformen Open Stad en Consul Recyclebare participatietools die ook door andere gemeenten gebruikt kunnen worden.

Servicepunt

Het democratie in actie servicepunt: het centrale punt voor alle vragen over versterking van de democratie in de eigen gemeente. Hier kunnen gemeenten terecht om zich aan te melden voor een training of met een specifieke kennisvraag. Het Democratie in Actie-servicepunt zorgt voor beantwoording, indien nodig in samenwerking met ervaren deskundigen of gemeenten. diaservicepunt@vng.nl

 

Lorraine de Ploeg